דיסאינפורמציה רפואית באינטרנט- תפקידו של מנהל הטיפול

מבוך מצויר, הצגת פתירת המבוך

תקציר

המצאתו של האינטרנט חוללה מהפכה באופן בו אנחנו מקבלים מידע. זה נכון חלקית גם לגבי המידע הרפואי הנוגע לבריאות שלנו. מידע, אותו אנחנו מקבלים בקלות ברשת. המידע יכול לאפשר לנו לקחת אחריות על בריאותנו, עם זאת הנגישות למידע רפואי מביאה איתה גם אתגרים משמעותיים. האתגר הוא לדעת להבדיל בצורה נכונה בין מידע רפואי אמין למידע מוטעה. בעידן דיגיטלי קיימת חשיבות רבה למיומנות של מציאת מידע מקצועי ואמין בים של מידע מוטעה .

שפע  של מידע:

חיפוש מהיר בנושא רפואי ייתן במיידי כמות עצומה של תוצאות, החל ממקורות לגיטימיים עד לפורומים ובלוגים לא מאומתים. כל אלו מעמידים אותנו בפני התלבטות, מהו מקור אמין ומעודכן. אנשי מקצוע רפואה מצד שני מיומנים לחשיבה קריטית וביקורתית על מנת להעריך ספרות מדעית על בסיס גישה של מידע מבוסס ראיות ((evidence based practice.

טענות מטעות ותרופות פלא:

האינטרנט שופעה בכותרות סנסציוניות והבטחות חסרות תכלית לתרופות מופלאות וטיפולים עם המון יתרונות. טענות אלו יכולות להגביר את הכמיהה של המטופלים לריפוי מהיר. אך לרוב הן חסרות הוכחה מדעית ובחלקן עלולות להיות אפילו מזיקות. אנשי מקצוע בתחום הרפואה יכולים לעזור ולסנן עובדות מדעיות ממידע בדיוני ולהכווין מטופלים לטיפולים מבוססי ראיות.

הדרכה מותאמת אישית לכל מקרה:

לכל מטופל היסטוריה רפואית, מצב רפואי, מאפיינים גופניים ייחודים לו.  מידע הנמצא באינטרנט לא לוקח בחשבון את ההבדלים האישיים והרבה פעמים כולל המלצות כלליות שעלולות לא להתאים לכולם או להיות לא בטוחות לכל אחד. אנשי מקצוע הרפואה רואים את המטופל בכלליותו ולוקחים בחשבון את הרקע הרפואי ,המצב הרפואי הנוכחי ומרכיבים רלוונטיים אחרים לטיפול מותאם אישית.

אבחון עצמי או אבחון מוטעה:

אינטרנט הפך לכלי מקובל של אבחון עצמי באמצעות "ד"ר גוגל". המטופל מקבל מידע חלקי באינטרנט ומגדיר את מצבו הבריאותי. גישה זו יכולה להיות בעייתית ולהוביל לאבחון עצמי מוטעה או לאבחון בעיות בריאותיות קשות מאוד כולל טיפול עצמי וחרדה. רק אנשי המקצוע יכולים לבצע ניתוח ,אבחון, ולהעריך נכונה את מצבם הבריאותי ולספק אבחון נכון.

מרכיבים אתיים ופרטיות:

שיתוף המידע הרפואי באינטרנט יכול להיות בעל השלכות אתיות ולפגוע בפרטיות. אנשי מקצוע שואפים לסטנדרטים אתיים גבוהים ושמירה על פרטיות המטופל תוך אבטחה מידע רפואי .

הערכת מקורות אמינים:

לצד אתרים רפואיים ממומנים ישנם מקורות בהם לא כל המידע שווה ערך. אנשי מקצוע יכולים להנחות מטופלים למקורות שניתן לסמוך עליהם כמו כתבי עת רפואיים מוערכים, מוסדות רפואה ממשלתיים, מוסדות רפואיים מהימנים, המפרסמים מידע מדעי מבוסס מחקר .

למידה שוטפת והתאמה:

רפואה מתפתחת כל הזמן. עם מחקרים וחידושים תמידיים, אנשי המקצוע נשארים מעודכנים לגבי התפתחויות אחרונות ומבטיחים שהשירותים  ותוכניות הטיפול שלהם נמצאים בקו אחיד עם המידע הרפואי הכי מעודכן.

לבסוף, לצד כך שהאינטרנט מספק מאגר עצום של מידע רפואי חיוני, יש לגשת למידע זה בזהירות ולחפש הדרכה מגורמים מקצועיים. יש לאמת את המידע עם נותני שירותים רפואיים ואנשי מקצוע. התמצאות  בים של דיסאינפורמציה רפואית מספקת הבנה נכונה ומאפשרת בחירת אפשרויות טיפול שיכולים להביא את התוצאות הטובות ביותר עבור המטופל. אימוץ של גישה המשלבת את העוצמה של נגישות המידע עם הנחיה של אנשי המקצוע תוביל בוודאות לקבלת החלטות מבוססת עובדות וראיות ולשיפור בבריאות הכללית וההרגשה הכללית של האדם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות